Malibu Koktél

MENÜ

Bacardi Rum

 

A Bacardi rum eredete don Facundo Bacardi nevéhez kötôdik, aki Észak-Spanyolországban született 1816-ban, majd családjával 1830-ban Kubába költözött és Santiago de Cuba városában telepedett le.

Facundo, aki sikeres bor importôrként és kereskedôként tevékenykedett, kidolgozott egy olyan cukornádmelasz erjesztési, lepárlási és keverési eljárást, mely révén egy tisztán fogyasztható alkohol nyerhetô. Akkortájt a rumot a Karib tenger kalózainak és kalandorainak durva, érdes italaként tartották számon. Ezzel szemben Facundo Bacardi rumja végre könnyű, tiszta, zamatos és fehér volt, amit kezdetben csak saját maga és családja kedvtelésére készített.

 

A 70-es évektôl a Bacardi vállalatok tovább szaporodtak, a világ különbözô pontjain hét elôállító-, és további nyolc palackozó üzemet hoztak létre. Az óriási siker betetôzése a 70-es évek végére következett be, amikor a Bacardi rum lett a világ legkelendôbb égetett szeszesitala, és ezt a pozícióját mind a mai napig ôrzi.

 

A Bacardi rumból napjainkban közel 25 millió kilenc literes kartont gyártanak évente, mely mennyiségnek legnagyobb része koktélként, azon belül is Cuba-Libre-ként, azaz Bacardi-colaként , és Mojito-ként kerül a fogyasztók poharába.

 

Eszközök

 

 

 Shaker

A bármixer legalapvetőbb eszköze. Shakert használjuk az olyan italokhoz, amelyek gyümölcsleveket, szirupokat, sűrű likőröket vagy más alaposabb összerázást igénylő hozzávalókat tartalmaznak. A shakerben el kell férnie két italnak és a hozzá tartozó jégnek! A legelterjedtebb és legkönnyebben használható shaker rozsdamentes acélból készül, a fedélbe épített szűrővel valamint mérceként is használható sapkával rendelkezik. 
Tipp : A shaker tetejét ne szorítsuk rá, mivel nem lehet így leszedni rázás után. 
Az ital kitöltésekor a shaker illesztése ne szivárogjon! 
images.jpg
 
 
 
 
 
 
Vágódeszka
 
Nem kell túlzottan nagy vagy kifinomult darab. A lényeg, hogy fel tudjuk rajta vágni a citromkarikákat, szeleteket és a díszítéshez használt spirálokat. 
 
Keverőpohár
 
Ezt az eszközt azokhoz az italokhoz használhatjuk, amelyek nem tartalmaznak gyümölcslevet, vagyis nem lehetnek zavarosak, csakis kristálytiszták. A keverőpohár űrtartalma mintegy fél liter. 
 
Mérőpohár
 
A klasszikus mérce, avagy a kis fémpohár. Különböző méretű lehet azonban a legáltalánosabban elterjedt a 2 cl űrmértékű alsó résszel, illetve 4 cl felső résszel ellátott pohár. Helyettesíthetjük klasszikus feles pohárral is. 
images--4-.jpg
 
 
 
 
 
Bárkanál
 
Nem minden koktél készül shakerben, van amelyeket keverni kell! Erre tökéletes megoldás a hosszított nyelű bárkanál! Űrmértéke a teáskanálénak felel meg. Hosszú nyele megkönnyíti a pohár alján lévő alapanyagok összekeverését. 
images--1-.jpg
 
 
 
 
 
 
 
Jégtörő
 
Vannak koktélok, amelyek készítéséhez tört jeget írnak a receptben! Ekkor szükséges a jégtörő, amely a nagyobb jégkockákat kisebb darabokra töri. A kis jégdarabok sokkal jobban kitöltik a poharat, így jobban lehűtik a koktélt, és az amúgy kevés alkoholmentes adalékot tartalmazó koktélokat is a megfelelő mértékben hígítják! 
images--3-.jpg
 
 
 
 
 
 
Hámozókés
 
Egyik legalapvetőbb dolog, valószínűleg minden háztartásban megtalálható. A lehető legélesebb kiskés. 
 
 
Szűrő
 
Két fajta szűrő létezik, az ismertebb a Hawthorn szűrő, kevésbe ismert a Julep szűrő. A Hawthorn szűrő megismerhető a pereme körül lévő hosszú, rugalmas spirálról. Ennek köszönhetően remekül illeszkedik akár különböző méretű shakerekbe is, valamint a spirál a shakerben tartja a jeget, míg a kevert italt szépen átengedi. 
A julep szűrő ezzel szemben egy lyukacsos kanál emlékeztethet minket. Ezt a fajta szűrőt nehéz lehet beszerezni, elsősorban Boston shaker használata mellett szükségeltetik, hiszem a Hawthorn szűrő nem illeszkedik a shaker felső, átlátszó részére! 
images--5-.jpg
 

 

Szavazás

Melyik koktél a kedvenced?
Mojito
Pina Colada
Long Island Ice Tea
Cuba Libre
Strawberry Colada
Orgazmus
Zombie
Tequila Sunrise
Sex on the Beach
Bacardi Mai Tai
Black Russian
Bloody Mary
Asztali nézet